ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων


Καρδίτσα   2/ 3 / 2012

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3
ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                                                 ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ-MME
FAX : 24410 26197                                   
                                   
ΘΕΜΑ: Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων
ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
 ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

            Παρά το γεγονός ότι φέτος ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας δεν εισηγείται συγχωνεύσεις ή κλεισίματα σχολείων στην περιοχή μας και παρά την αντίθεση όλων των Δήμων του νομού στην προοπτική αυτή, καμιά ολιγωρία και κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
           
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Η εκπαίδευση είναι και πάλι αντιμέτωπη με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολεία. Δεν είναι δυνατό να διαφύγει από κανένα:
  • ότι ο επικαιροποιημένος  προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για την παιδεία.
  • ότι η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI συνοδεύονται με νέο κούρεμα για τις κοινωνικές δαπάνες.
  • ότι το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, προβλέπει (με την προοπτική μάλιστα να κατοχυρωθεί και συνταγματικά) πως τα έσοδα του κράτους θα καλύπτουν κατά απόλυτη προτεραιότητα το χρέος και ό,τι περισσεύει θα πάει για παιδεία, υγεία, μισθούς, συντάξεις κ.ά.
Το  «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ»  έχει αντικατασταθεί με το ΠΡΩΤΑ Ο ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ

Μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ επιδιώκουν:
·         Τη περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας της εκπαίδευσης προχωρώντας στο ξήλωμα  όλου του «πουλόβερ» που σχετίζεται με δωρεάν στοιχεία (μετακινήσεις μαθητών, συντηρήσεις σχολείων, θέρμανση κλπ),
·         Την επιδείνωση της δυνατότητας πρόσβασης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία φθηνών και μεγάλων σχολείων – γκέτο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα ταξικά μέτρα αποκλεισμού των παιδιών των εργαζομένων από τις σπουδές (ακρίβεια, εξετάσεις κλπ),
·         Την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την επιβολή του μοντέλου «εκπαιδευτικός – λάστιχο» και τελικά, σβήνοντας από το χάρτη οργανικές θέσεις, να εμφανιστούν «περισσεύματα» εκπαιδευτικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει αρκετά χτυπήματα στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η πολιτική αυτή δεν αφήνει κανέναν εκπαιδευτικό απ’ έξω. Είναι καιρός να μπει φραγμός. Όχι άλλες συγχωνεύσεις-κλεισίματα.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ και ταυτόχρονα
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Καλούμε τους συναδέλφους σε συντονισμό με το σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών να παλέψουμε να κινητοποιηθούμε για να σταματήσει το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Όχι σε συμπτύξεις τμημάτων ή αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν το «παρών» στην έκτακτη  Γενική Συνέλευση του σωματείου μας την Παρασκευή 9/3 στις 7μ.μ. στο 1ο ΓΕΛ για να συζητήσουμε για τις συγχωνεύσεις αλλά και για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν (μισθολόγιο-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-απολύσεις –αξιολόγηση κλπ) αποφασίζοντας συλλογικά και οργανωμένα τις δράσεις μας.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας


         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
       ΦΥΤΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ                                      ΛΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ