ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 

Κάλεσμα από ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Καρδίτσας προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων
για συζήτηση την Τρίτη 14/9 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς θα έπρεπε να σηματοδοτεί για όλους μας την αφετηρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού γνώσης και δημιουργικότητας, μια διαδρομή συλλογικής προσπάθειας κι αλληλεγγύης με κοινό στόχο την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών μας. Για τον σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί και των δυο βαθμίδων αγωνιζόμαστε, ώστε οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων να αντιστοιχούν στις δυνατότητες της εποχής, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και περιεχομένου, αναλυτικών προγραμμάτων, ανθρώπινου δυναμικού, κατάλληλου παιδαγωγικού πλαισίου για την απρόσκοπτη άσκηση του πολύπλευρου ρόλου μας.

Αντ’ αυτού η νέα σχολική χρονιά, με μεθοδεύσεις εν μέσω καλοκαιριού ακόμα και μιας ημέρας πριν να ηχήσει το «πρώτο κουδούνι», ξεκινά με ένα τεράστιο κύμα συμπτύξεων σε όλη την Ελλάδα. Με αντιεκπαιδευτικές οδηγίες που «βάζουν λουκέτο» σε πάνω από 1600 τμήματα, με τους μαθητές να αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλο σχολείο, ακόμα και σε άλλο δήμο ή και νομό, να κάνουν μάθημα σε τμήματα των 25 ακόμα και 28 ατόμων, σε τάξεις όπου δεν πληρούνται ούτε τα ελάχιστα τ.μ μέτρα για κάθε παιδί που ορίζει ο νόμος.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα κενά σε πολλά σχολεία, οι κακοσυντηρημένες ακόμα και επικίνδυνες κτιριακές υποδομές, η υποχρηματοδότηση και τα άδεια ταμεία των σχολικών μονάδων, οι χιλιάδες περιπλανώμενοι, άστεγοι, κακοπληρωμένοι και απαξιωμένοι από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις εκπαιδευτικοί. Οι ανάγκες μας δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως κόστος, η παιδεία κατηγοριοποιείται και εμπορευματοποιείται, ενώ οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ωστόσο είναι ελπιδοφόρο ότι απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα που φέρουν την υπογραφή μιας συνειδητής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ορθώνουν το ανάστημά τους και παίρνουν καθημερινά συλλογικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή του δόρατος να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων, τομέων, κατευθύνσεων.

Επειδή όλα τα παραπάνω δεν αφήνουν ανέγγιχτο και τον νομό μας, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Καρδίτσας καλούν την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στο Εργατικό Κέντρο, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.