ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΠΡΟΣ Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης

Θέμα: Οργάνωση και λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας

Κύριε Δ/ντά
Πάγια θέση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας είναι πως η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών είναι υποχρέωση της πολιτείας και προς αυτή την κατεύθυνση συνέτειναν όλες οι προσπάθειές της ως τώρα, που δυστυχώς δεν ευδόκησαν για το Νομό μας.
Δεν μας βρίσκει, συνεπώς, σύμφωνους η πρότασή σας να επωμισθούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το οικονομικό βάρος λειτουργίας της σχετικής οικονομικής υπηρεσίας στη Δ/νση Β/βάθμιας Εκπ/σης, που θα έχει την ευθύνη της μισθοδοσίας τους. Θεωρούμε ότι αυτή την υποχρέωση πρέπει να την αναλάβει η ίδια η Δ/νση, όπως άλλωστε συμβαίνει στο Νομό Τρικάλων. Αν αυτή αδυνατεί, μπορεί το κόστος αγοράς και συντήρησης του προγράμματος να καλυφθεί μέσω των Σχολικών Επιτροπών.
Θεωρούμε, επίσης, αναγκαίο να αναλάβει η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης εξ ολοκλήρου τη διαχείριση αυτής της υπηρεσίας, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη τους διευθυντές, τους διδάσκοντες και το λοιπό προσωπικό του κάθε σχολείου. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, συμβαίνει αντίστοιχα και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια.


Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

ΠΡΟΣ Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης



Θέμα: Χωροταξική κατανομή μαθητών

Κύριε Δ/ντά
Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και προφορικά κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσετε άμεσα στη σύσταση σχετικής επιτροπής για την εκ νέου μελέτη του θέματος της χωροταξικής κατανομής των μαθητών των σχολείων της Καρδίτσας και για την επίλυση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν ιδιαίτερα για ορισμένα σχολεία της πόλης, ώστε οι μαθητές να κατανέμονται στα σχολεία κατά τρόπο ισομερή και σύμφωνα με τις δυνατότητες υποδομής που διαθέτει το κάθε σχολείο.


Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΑΠΟΛΥΣΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Καρδίτσα 27/ 2 / 2008
ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 13
ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646 ΠΡΟΣ Κο Μόσχο Αθανάσιο
FAX : 2441026197 Δ/ντή Εσπερινού ΕΠΑΛ




Θέμα: Απόλυση ωρομισθίων εκπαιδευτικών


Κύριε Διευθυντά

Πληροφορηθήκαμε ότι προ ολίγων ημερών εισηγηθήκατε την απόλυση δύο ωρομισθίων συναδέλφων εκπαιδευτικών του κλάδου Αισθητικής, μετά την επιστροφή από άδεια της εκπαιδευτικού που αναπλήρωναν.
Παρά το νομότυπο της απόφασής σας, θεωρούμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσο στις ίδιες όσο και στους μαθητές τους. Στις ίδιες γιατί μένουν άνεργες λίγους μήνες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με το νόμο, για να προσληφθούν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Στους μαθητές τους, επειδή διακόπτεται μετά το μέσον της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτική και παιδαγωγική σχέση μαζί τους, γεγονός που είναι απαράδεκτο από παιδαγωγική άποψη.
Θεωρούμε αναγκαίο να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία προς τις δύο εκπαιδευτικούς και να ενταχθούν με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε ξανά στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φροντίσουν να αρθεί η απόλυσή τους.
Αυτό νομίζουμε πως επιτάσσει η παιδαγωγική και συναδελφική πρακτική.



Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιό του, 22143/Γ2/21-2-08, επιμένει να αντιμετωπίζει λογιστικά την αναπλήρωση διδακτικών ωρών, προσθέτοντας δηλαδή, απλώς, ώρες και ημέρες στο σχολικό πρόγραμμα.
Δεν λαμβάνει υπόψη την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διάσταση του θέματος, ούτε φυσικά κάνει την αυτοκριτική του για τις δικές του ευθύνες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικών ωρών χάθηκαν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς, λόγω σοβαρών ελλείψεων εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες και της μη
έγκαιρης διάθεσης ενός μεγάλου αριθμού διδακτικών βιβλίων στους μαθητές και τις μαθήτριες!
Γι αυτό το λόγο, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τα παρακάτω:
1. Η αναπλήρωση της ύλης πρέπει να γίνεται με ρυθμούς που να επιτρέπουν την αφομοίωσή της από τους μαθητές. Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό. Είναι κυρίως ποιοτικό.
2. Η εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάλιστα υπό το άγχος μιας κραυγαλέας επίφασης ενδιαφέροντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες, είναι απόρροια αντιπαιδαγωγικής αντίληψης που, τελικώς, αποβαίνει σε βάρος τους.
3. Η απλουστευτική και μηχανιστική διαχείριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, όπως το υπόψη ζήτημα, εξ αντικειμένου τουλάχιστον, λειτουργεί τιμωρητικά σε σχέση με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, γεγονός που αντίκειται στη δημοκρατική ταυτότητα και λειτουργία του σχολείου.
4. Η όποια εισήγηση για αναπλήρωση διδακτικών ωρών πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι προϊόν συλλογικής βούλησης, του Συλλόγου των Διδασκόντων, των γονέων και των μαθητών και ο σχετικός προγραμματισμός να γίνεται, αποκλειστικά, με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.
5. Αν, προς τη λήξη του διδακτικού έτους, διαπιστωθεί, πως εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μη κάλυψης της διδακτέας ύλης σε αρκετές σχολικές μονάδες και για συγκεκριμένα μαθήματα, θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να ζητηθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο η κατ’ επιλογή περικοπή ενός τμήματός της, ώστε να
αποφευχθεί η μεγαλύτερη και αλυσιτελής επιβάρυνση των μαθητών.
6. Όσον αφορά, τέλος, σε πιέσεις που ασκούνται από ορισμένα στελέχη της Διοίκησης προς συναδέλφους, με αφορμή την παραπάνω εγκύκλιο, ώστε αυτοί να εργαστούν τα Σάββατα για την αναπλήρωση της ύλης, που δεν διδάχθηκε λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων, επισημαίνουμε ότι οι πιέσεις αυτές ελέγχονται ως μη σύννομες, επειδή το Σάββατο και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συμβατική υποχρέωση να εργάζονται ( καθιέρωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με την Π.Ν.Π. από 29.12.1980, που κυρώθηκε με το ν. 1157/81 και ν. 1566/85, άρθρ. 13,παρ.8 κ.α).
Κατά συνέπεια, όσοι Σύλλογοι Διδασκόντων, καθώς και μεμονωμένοι συνάδελφοι αρνούνται να απασχοληθούν τα Σάββατα για τη διαδικασία αναπλήρωσης της ύλης, προστατεύονται από την υφιστάμενη σχετική νομοθεσία.
Τονίζουμε, επίσης, ότι ως συνδικάτο και ως εργαζόμενοι στο σύνολό μας δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση του κεκτημένου του πενθήμερου.


ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.