ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ
10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008


Συνεχίζοντας την προσπάθειά της Ομοσπονδίας μας για τη δημιουργία δικτύου εθελοντών αιμοδοτών καθηγητών και καθηγητριών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, διοργανώνουμε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008 ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ στη μνήμη των μαθητών των Λυκείων Φαρκαδόνας Τρικάλων και Μακροχωρίου Ημαθίας που χάθηκαν άδικα.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η επιτυχία της δημιουργίας ομάδων εθελοντών αιμοδοτών καθηγητών σε μόνιμη βάση στις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, έχει ως στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στο πολύ σημαντικό θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής τους και αφετέρου τη συμβολή των εκπαιδευτικών στις αυξημένες ανάγκες αίματος της χώρας μας, που αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς κ.ά.) ή περιπτώσεις έκτακτων κοινωνικών αναγκών.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

· Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών και βάρους τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

· Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για τον αιμοδότη.

· Δίνουμε περίπου το 1/20 του όγκου του αίματός μας, όγκος που αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά, αφού απολαύσουμε ένα χυμό πορτοκάλι και μια φρυγανιά που θα μας προσφέρουν ευγενικά τα μέλη του συνεργείου αιμοληψίας.

· Ο υποψήφιος αιμοδότης ελέγχεται από γιατρό πριν την αιμοληψία (λήψη ιατρικού ιστορικού, αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης), έτσι που να διασφαλίζεται τόσο η καλή υγεία του δότη αλλά και του λήπτη.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:
Ø Α) Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.
Ø Β) Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ).
Σημ.: η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.
Ø Γ) Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.
Ø Δ) Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος.

Όταν χρειαστείτε εσείς ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο αίμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ΕΛΜΕ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3528/07 αρ.50 παρ.5 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2 ΗΜΕΡΩΝ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.


Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ