ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

 



 

Να είμαστε παρόντες στη Γενική συνέλευση

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

Η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας (Τρίτη 1/10 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο) για τη νέα σχολική χρονιά, διεξάγεται σε μια χρονική στιγμή που έχουν διαμορφωθεί οι χειρότεροι όροι για τον λαό στην περιοχή μας.


Οι πολεμικοί κίνδυνοι αυξάνονται, η ακρίβεια διογκώνεται και η φτωχοποίηση εξαπλώνεται ενώ η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να διαλύσει κάθε δικαίωμα στις ζωές μας..


Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και η επίθεση στην εκπαίδευση. Το ΥΠΑΙΘΑ έδειξε τις άγριες διαθέσεις του από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς με τις πολυάριθμες συγχωνεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Τμήματα συγχωνεύονται, σχολεία κλείνουν, ειδικότητες καταργούνται και οι μαθητές στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες σε ακατάλληλα κτήρια. Άλλοι αναγκάζονται να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.


Από μια για τους μαθητές επιφυλάσσει ένα σωρό φραγμούς και διακρίσεις χτυπώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Από την άλλη το σύστημα θέλει τους εκπαιδευτικούς «σκυφτούς» χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Βασικό εργαλείο γι’ αυτή την επίθεση είναι η αξιολόγηση ως μοχλός χειραγώγησης, τρομοκράτησης και κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολείων. Έχουμε δει τη δραματική αλλαγή που έχει φέρει η προσπάθεια εφαρμογής της στο εργασιακό και σχολικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια από το ΥΠΑΙΘΑ.


Η νέα χρονιά επίσης ξεκίνησε με με δεκάδες χιλιάδες -για άλλη μια χρονιά- ελαστικά εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα. Με την τηλεκπαίδευση να γίνεται κανονικότητα τώρα και σε απομακρυσμένες περιοχές και με το “ψηφιακό φροντιστήριο”, δηλαδή με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς. Με οδηγίες για διάφορες «ηλεκτρονικές πλατφόρμες»(stop-bullying,e-parents κλπ) που «δείχνουν» τον εκπαιδευτικό ως υπεύθυνο για τα κάθε λογής στραβά ενώ ταυτόχρονα τα παραπάνω δημιουργούν νέα δυσμενή κατάσταση και ανοίγουν ρωγμές στη σχέση εκπαιδευτικών – γονέων.


Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε να επιβιώσουμε με τους πενιχρούς μισθούς μας απέναντι στην ακρίβεια, τα απλησίαστα ενοίκια και τους υπέρογκους λογαριασμούς. Πολλοί συνάδελφοί μας αναπληρωτές με μια βαλίτσα στο χέρι γυρνούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


Ταυτόχρονα το σύστημα και η κυβέρνηση σέρνει στα πειθαρχικά όποιον αντιστέκεται με λόγο και με πράξη στη βαρβαρότητα που σερβίρει! Μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων που ξεκίνησαν από τον Πειραιά και τώρα επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα (Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, κ.α.) προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό όσων αντιστέκονται στην αξιολόγηση!


Καλούμε όλους τους συναδέλφους μπροστά στη νέα χρονιά να οργανωθούμε, να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας. Να παλέψουμε για να σπάσει η μοιρολατρία του «δεν γίνεται τίποτα», ότι «δε μπορούμε να νικήσουμε». Να σπάσει η ανάθεση που καλλιεργείται. Εκεί βρίσκεται η προοπτική μας για να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα.


Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα (κατανομή μαθητών στα σχολεία της πόλης μας, τοποθετήσεις του ΠΥΣΔΕ κλπ) που μπορεί και να πρέπει να θέσει κάθε συνάδελφος μόνιμος ή αναπληρωτής πρέπει να τα συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για οργανωμένη και συλλογική στάση. Να πάρουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης.


Να είμαστε παρόντες στη Γενική συνέλευση. Με τη συμμετοχή μας δυναμώνουμε το σωματείο.


Στις 5/10 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, όπου οι αποφάσεις-προτάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης θα μεταφερθούν και εκεί.

 


ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 

Κάλεσμα από ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Καρδίτσας προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων
τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία της Καρδίτσας σε



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10 στις 7 μμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ



ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Από την έναρξη ήδη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης. Στην Καρδίτσα όπως και σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζουμε τις μαζικές συγχωνεύσεις-κλεισίματα τμημάτων από το Νηπιαγωγείο ώς το Λύκειο. Η κυβέρνηση κάνοντας το μαύρο άσπρο, βαφτίζει τους κόφτες “εξορθολογισμό” του εκπαιδευτικού συστήματος με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι αυτή είναι ή λύση για την παιδεία. Δηλαδή η ΔΙΑΛΥΣΗ της!

Λιγότερα σχολεία, λιγότερα τμήματα,
περισσότεροι μαθητές σε κάθε τμήμα, λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

  • Στοχεύουν σε ένα σχολείο που δεν θα χωράει τα παιδιά του λαού, που θα αντιμετωπίζει τη νεολαία, τον ανθό του τόπου μας ως “κόστος” και οικονομικό βάρος.

  • Ένα σχολείο που θα καταργεί θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

  • Ένα σχολείο φτηνό για το κράτος, ακριβό για του γονείς και κηδεμόνες που θα τους γεμίζει καθημερινά με άγχος και απόγνωση.

  • Ένα σχολείο που θα στοιβάζει στις σχολικές αίθουσες 25-28 ακόμα και 29 μαθητές υπονομεύοντας τους όρους διδασκαλίας και μάθησης.

  • Ένα σχολείο με μαθητές-”σαρδέλες” σε προβληματικές, έως ακατάλληλες κτιριακές υλικοτεχνικές υποδομές.

  • Ένα σχολείο -ειδικά μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών-, που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις οικονομικές του ανάγκες, όπως για παράδειγμα το φωτοτυπικό υλικό, την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και τη θέρμανση.

  • Ένα σχολείο που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί χωρίς μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς φύλακες, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς ψυχολόγους, χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς, σε μια εποχή που ολόκληρη η κοινωνία και κυρίως τα παιδιά και οι έφηβοι, έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα που κλονίζουν τις αντοχές τους.

Και αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο ακρίβειας, ανεργίας, φτωχοποίησης με τις πληγές από τις πλημμύρες στην περιοχή μας να είναι ακόμα ανοιχτές. Ουσιαστικά η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας είναι τεράστια. Και βεβαίως ξανατροφοδοτείται το δόγμα ότι δεν είναι όλα τα παιδιά για γράμματα.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί με το πρώτο κουδούνι, συναντηθήκαμε στους δρόμους του αγώνα αποτρέποντας αρκετά κλεισίματα τμημάτων. Όμως ακόμα κλεισίματα και συγχωνεύσεις είναι σε ισχύ. Γι αυτό απαιτείται διαρκής κινητοποίηση. Για να ανατραπούν οι αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης. Για να μπει φραγμός στους σχεδιασμούς για νέο κύμα συγχωνεύσεων.

Η συμμετοχή ΓΟΝΙΩΝ -ΜΑΘΗΤΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αλλά και σωματείων/συλλόγων εργαζομένων και αγροτών -Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ- στη συγκέντρωση την Τετάρτη 2/10 στις 7μμ στην Κεντρική πλατεία είναι δήλωση ότι όχι μόνο δεν διαπραγματευόμαστε τη μάθηση των παιδιών μας, αλλά τονίζουμε ότι είμαστε και θα είμαστε συνοδοιπόροι στον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των μαθητών, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, για να ανοίξουν τα φτερά τους και για να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει.



Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟ,
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ


Τα ΔΣ


του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ "Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ" και
της ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Να αποσυρθεί η διάταξη της Κυβέρνησης που καταργεί το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην Κινητικότητα του Δημοσίου!


Οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι/ες οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στους κύκλους κινητικότητας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και να μετατάσσονται ή να αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.


Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται στη βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται η κατάργηση αυτού του δικαιώματος. Με πρόσχημα την ύπαρξη χιλιάδων κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, καταργούν το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μετατάσσονται ή να αποσπώνται σε φορείς του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα!


Στην αιτιολογική έκθεση μάλιστα αποκαλύπτεται η πραγματική στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών: “Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα”.


Είναι προφανές πως πρόκειται για απόπειρα περιστολής ενός ακόμη δικαιώματος των εκπαιδευτικών η οποία δεν μπορεί να περάσει έτσι. Αντί να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να καλυφθούν άμεσα ΌΛΑ τα κενά με χιλιάδες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/αναπληρωτριών, στερούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός εκπαιδευτικού, να διεκδικήσει τη μετάταξη/απόσπαση σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (π.χ. ένας Γεωπόνος, που υπηρετεί σαν εκπαιδευτικός, να μεταταγεί στο Υπουργείο Γεωργίας).


Η απαγόρευση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στους κύκλους κινητικότητας του δημοσίου είναι ενέργεια αυταρχική και λειτουργεί τιμωρητικά για τους/τις συναδέλφους/ισσες που επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία αυτή.

Το ΔΣ της EΛΜΕ Καρδίτσας απαιτεί την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.