ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια





Θέμα: «Για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια»
            Τα  τελευταία δυο χρόνια, αρκετοί εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας της χώρας και κυρίως οι ειδικότητες ΠΕ06,ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ19 και ΠΕ20 (Φυσ. Αγωγής, Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής) έχουν αναγκαστεί, υπό τον φόβο μέχρι και της απόλυσης, να εμπλακούν σε μια άνευ προηγουμένου Οδύσσεια μετατάξεων προς την Πρωτοβάθμια. Αρκετοί μάλιστα εγκατέλειψαν την εκπαίδευση για να μεταταχθούν σε θέσεις διοικητικών. Σαν να μη φτάνανε τα παραπάνω, η όλη διαδικασία, που ουσιαστικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2013, έγινε με έναν απίστευτα πρόχειρο τρόπο, χωρίς ανάρτηση πινάκων μοριοδότησης και με πολλές παλινωδίες.
 Επί παραδείγματι, ενώ αρχικά είχε καταστεί σαφές από την τότε Κυβέρνηση ότι δεν θα δινόταν η δυνατότητα σε κανέναν να ζητήσει ανάκληση της μετάταξής του, στην πορεία γίνανε και ανακλήσεις. Επίσης, ενώ η σχετική εγκύκλιος ανέφερε ρητά ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους εκπ/κούς που υπηρετούν στο οικείο ΠΥΣΔΕ, έπειτα σε όσους υπηρετούν στο οικείο ΑΠΥΣΔΕ (π.χ. Θεσσαλίας) και τέλος στους υπόλοιπους της Επικράτειας, είχαμε φαινόμενα ικανοποίησης αιτήσεων εκπ/κών από μακρινές περιφέρειες, πριν ικανοποιηθούν οι του οικείου ΠΣΥΔΕ, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα, τελικά δεν μετατάχθηκαν καν. Ενδεικτικά, στο Ν. Καρδίτσας μετατάχθηκε εκπ/κός που υπηρετούσε στα Ιόνια ενώ δεν έγιναν δεκτές αιτήσεις συναδέλφων που υπηρετούσαν στο ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας!
Ο παραλογισμός συνεχίσθηκε και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Ελάχιστες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαμε νέο κύμα υποχρεωτικών (όπως τις χαρακτήρισε το Υπουργείο) μετατάξεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια [1]. Πρόκειται κυρίως για Φυσ. Αγωγής (ΠΕ11), Ξένων Γλωσσών (ΠΕ06-07-08) και Πληροφορικούς (ΠΕ19-20), οι οποίοι μάλιστα θα βρεθούν κατευθείαν στους τόπους συμφερόντων τους, την ίδια ώρα που δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήσεις μετάταξης οι οποίες είχαν γίνει έως και έναν χρόνο πριν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν (τότε) θέσεις αλλά ούτε και έχουν δοθεί οργανικές θέσεις στους ήδη υπηρετούντες από μετάταξη στην Πρωτοβάθμια (παρά τις δεσμεύσεις του τότε Υπουργού κ. Λοβέρδου: [2]).
Με τη ευκαιρία λοιπόν της επικοινωνίας μας για τα παραπάνω, ζητάμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου:
1) Να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τον «τερματισμό του φόβου των απολύσεων», ώστε να πάψει επιτέλους να κρέμεται αυτή η Δαμόκλειος Σπάθη πάνω απ’ τα κεφάλια των ανθρώπων της δημόσιας εκπαίδευσης και
2) Την επανεξέταση από μηδενική βάση του θέματος των μετατάξεων (στην Πρωτοβάθμια και σε θέσεις διοικητικών) με επεξεργασία από την αρχή τόσο του νομικού πλαισίου, όσο και των υπαρχουσών αιτήσεων.
Καλή αρχή στο έργο σας,
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Αναφορές
2.http://www.esos.gr/arthra/36560/etoimi-i-ypoyrgiki-apofasi-gia-ti-metafora-3900-organikon-theseon-stin-protovathmia (http://goo.gl/rCgp72 )